Selasa, 13 Mei 2014

Kenapa Kulit Tak Pernah Nak Cantik???

Tell  Me  Why???


Dilahirkan dengan wajah yg cantik & berkulit cantik: 2 perkara yg tak pernah sama (pada saya)Kita dah guna segala macam krim yg dok ada di kaunter, dah belanjakan wang yg banyak sbb nak memanjakan dan membelai diri (o0o...sooo suwit) , tapi dok lagu tu jgk.. masih tak seperti yang diharapkan. Kulit still macam tu & ada yg lagi teruk!!.


Kat sini ada sebab kenapa dot dot dot....

1. Kurang tidur
Tidur yang cukup penting untuk kulit kita. Ini adalah kerana semasa tidur, enzim-enzim yang bertugas membaikkan bekerja memperbaiki kerosakan, mengurangkan toksin dan menghantar nutrien ke sel-sel tubuh.

2. Kurang bersukan

Bersukan bukan hanya baik bagi tubuh, tetapi juga menjadikan kulit berseri kerana aliran darah ke seluruh tubuh dan kulit menjadi lebih efisyen.

3. Mengambil lemak yang terlalu kurang

Terlalu kurang makan makanan berlemak boleh menyebabkan kulit menjadi kering, bersisik dan rambut bercabang. Kita boleh mengambil lemak nabati (lemak daripada tumbuh-tumbuhan) bagi mendapatkan kulit yang cantik tanpa memudaratkan bentuk dan kesihatan tubuh.

4. Tidur tanpa membersihkan mekap (otg mcm nie aii panggil penyegan)Mekap yang tidak dibersihkan akan menyumbat pori, menumbuhkan jerawat, dan rasa tidak selesa pada mata. Kulit memerlukan waktu untuk memperbarui sel-sel. Apabila pori-pori tersumbat, proses ini menjadi terhambat, sehingga menjadikan kulit kusam.

5. Menggunakan alat kecantikan yang kotor

Span atau berus bedak yang kotor akan menumpukkan kuman pada kulit wajah dan menumbuhkan jerawat. Bersihkannya dia minggu sekali dengan menggunakan air suam-suam kuku.

6. Menggunakan kosmetik yang tidak sesuai

Kebiasaan memakai kosmetik sentiasa, mengambil kosmetik dengan jari atau memasukkan kembali sisa kosmetik yang berlebihan ke dalam bekas dapat menyebabkan jerawat dan radang kulit. Jadi, buang semua produk yang sudah berubah warna, tekstur dan aromanya. Biasakan diri menyentuh produk dengan menggunakan putik kapas. Atau tuangkan sedikit ke telapak tangan sebelum dioleskan ke wajah. Saya gemar memicit sedikit mekap atau pelembap ke belakang tangan sebelum menculitnya ke wajah. Kemudian saya sapu baki bahan itu ke wajah atau menyapunya ke seluruh tangan.7. Mandi lama dengan air panas

Walaupun mandi dengan air panas amat menyenangkan, namun ia menjadikan kulit kering. Cukuplah mandi hanya selama 3 minit dengan menggunakan air yang tidak terlalu panas. Gunakan pelembab segera selepas mandi bagi mencegah kulit daripada menjadi kering.

* jujur ye, cheq ambil point nie dari 1 page fb (serious terlupa nama apa). Tapi yg cheq ingat dia nie seorang jurumekap  under one product...nanti aii cari nama dia ye...^__^*

Water Pither: Tak Guna Elektrik

TAK PAKAI KARAN ???

Yaa.....Stop saying this,

"..ya ka..??"

Ahahahaaa..

Actually product ni lama dah. Tapi tak la lama sangat macam vita lea tu.

Namanya WATER PITCHER..

Besaq sikit pada kettle yg kita dok pakai tu (kalau guna ye)

Dia nie macam bio-aura (function) tapi xpayah sambung ke pili. Just boh air dalam tu and tuang macam biasa. Cuma kelebihannya disini air tu ditapis, bersih, xda klorin dll..(da try baru korang dpt rasa beza dia yea..)

FAKTA: sistem penuras jag air pertama yg guna blok-karbon yg boleh diisi semula DAN boleh menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan !!
PENAPIS AIR dengan BAJET RENDAH + RINGKAS +  CUCI SENANG + TUKAR FILTER pun MUDAH !!

• Jag Air bermeter automatik  yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tak guna elektrik okeh!!
• Siap ada sistem bagi tau lagi bila nk kena tukar filter o0o..
• Ringan dan senang nk bawa ( ehh, p berkelah ponn boleh bawak tau..CONTOH)
• Menjimatkan kos – tak payah masak air..oopss
• Of coz MAMPU MILIKBetul kan..an an
Perghh..Teruja aii
Setiap famili harus ada benda nie..
Iya la...Very d Senang + Jimat

pm/sms huda 0134806167
id shaklee 1071145
fb: Nurul Huda Sobari