Isnin, 24 November 2014

Kerana Terdesak Ubat Diet Pun Ubat Dietlah

Membongkar Rahsia Ubat Diet

Memandangkan dengan cara menelan ubat diet yang memberi keputusan yang kita nak lebih cepat maka ianya sering menjadi pilihan. Mungkin sebab terliur dengan iklan yang membuatkan hati kita meronta-ronta untuk mencuba. 

Tapi, sebagai seorang pengguna yang bijak kita kena selalu prihatin dengan bahan-bahan yang terkandung di dalamnya. Makna kata, kita kena selidik dulu apa yang ada dalam sesuatu 'ubat diet' tu yang membolehkan berat badan kita turun secara mendadak.

Lebih menakutkan sekiaranya ubat diet itu diambil tidak mendapat saringan dari doktor yang bertauliah. Dalam kebanyakan kes yang melibatkan produk pelangsingan haram ataupun ubat diet yang diharamkan, ia didapati mengandungi bahan kimia seperti phentermine, amphetamine, sibutramin, fenfluramine yang diakiui mampu mengurangkan berat badan tetapi kesan sampingan yang dihadaoi adalah seperti risiko serangan sakit jantung, dan angin ahmar.

Di sini ada sedikit fakta mengenai 'ubat diet':

1. Undang masalah kesihatan 

  • kebanyakan ubat diet menggunakan sejenis zat yang di namakan sebagai ephedra yang berperanan sebagai agen pembakar lemak. Bahan ini merupakan perangsang yang kuat terhadap sistem saraf manusia. 
  • kesannya: mulut mudah menjadi kering malah penggunanya berhadapan dengan masalah insomnia, sembelit, dan peningkatan tekanan darah. Jika ianya tidak dibendung dikhuatiri akan mengundang pelbagai lagi masalah kesihatan.


2. Halang nutrisi

  • ubat diet sebenarnya menekan nafsu makan sehingga dapat menghalang kemasukan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh.
  • kesannya: mudah merasa mengantuk, sukar tidur, sembelit


3. Merosakkan hati

  • sesetengah ubat diet yang dihasilkan membuatkan lemak semulajadi susah untuk dicerna oleh tubuh. Disebabkan itu, lemak berkenaan turut disingkirkan sedangkan ianya masih diperlukan.


4. Membazirkan  wang

  • pengguna seperti kita kekadang mudah sangat terpengaruh dengan kesan pantas ubat diet. "Akibat terdesak terpaksa ku telan jua". Sedangkan masih ada banyak lagi cara yang selamat dan efektif malah menjimatkan wang. Walaupun kesannya mengambil sedikit masa namun dari aspek kesihatan ianya selamat dan berkesan. Macam Shaklee...hihii
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


** These statements have not been evaluated by Food and Drug Administration.  These products are not intended to diagnose,  treat, cure, or prevent any disease. **


Untuk maklumat lanjut, hubungi Huda:

Nurul Huda Sobari
Id Shaklee: 1071145
Cell: 013-4806167, Wasap: 0134061610
Email: nhudas8575@gmail.com