Rabu, 19 November 2014

Vitamin Ibu Hamil

Prenatal Vitamin / Vitamin Ibu Hamil


Kebanyakan doktor tak pernah mengesyorkan mana-mana jenama. Adalah sangat digalakkan sekiranya ia mengandungi vitamin dan mineral untuk memenuhi keperluan wanita hamil.

Pengambilan supplemen atau makanan tambahan sangat digalakkan kerana dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil, kelahiran pramatang dan kekurangan berat ketika bayi dilahirkan. Ia juga memberikan kekuatan dan membantu wanita hamil untuk mendapat kesihatan yang baik sepanjang tempoh kehamilan.

Ia juga membantu mengurangkan kekurangan nutrisi dikalangan wanita yang loya, muntah dan tidak mempunyai selera makan pada peringkat awal kehamilan.


Nutrien Lengkap Diperlukan Sepanjang Kehamilan


Akan tetapi masih ramai wanita hamil tidak mendapat zat yg secukupnya KERANA MASIH TIDAK MENGETAHUI YANG MEREKA TERPAKSA BERKONGSI KEPERLUAN NUTRISI DENGAN BAYI DALAM RAHIM.

Antara supplemen yang sangat penting ialah zat besi (iron), kalsium, asid folik, dan omega-3. Selain tidak meninggalkan pemakanan yang ada karbohidrat, protein, lemak dan air.

Harus diingatkan, supplemen tidak menjanjikan anak yang bakal dilahirkan tidak mengalami apa-apa masalah yee. Dan sila pastikan dose supplement always on track.Antara Vitamin Yang Sangat Penting

 • Asid Folik : sangat penting bagi perkembangan fizikal dan sara bayi. Seeloknya di ambil sebaik sahaja berkahwin supaya kita dapat mencegah kecacatan neural tube (kerana kehamilan selalunya terjadi tanpa dirancang). DOSE : bagi wanita yang bersedia untuk hamil ialah  400mcg sehari manakala wanita hamil ialah 1000mcg sehari.

B Complex Shaklee Yang Lengkap Dengan Nutrien

 • Iron : penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh. Ia mengurangkan risiko kelahiran pramatang. DOSE : bagi wanita biasa ialah 18mg manakala wanita hamil ialah 27mg. Bagi menggalakkan penyerapan zat besi dengan lebih baik, elakkan pengambilannya bersama atau dalam masa 2 jam sebelum atau selepas dengan sebarang produk tenusu atau makanan yang ada unsur kalsium. 

Vita Lea Shaklee Dirumus Khas Dengan 28 Vitamin-Vitamin Penting

 • Kalsium : sangat penting bagi pembentukan tulang dan gigi. Tanpa bekalan kalsium yang mencukupi, wanita hamil boleh terdedah kepada risiko preeclampsia (tekanan darah tinggi). DOSE : untuk wanita hamil sebanyak 1000mg sehari.
Ostematrix Shaklee Bukan Sekadar Kalsium


 • Omega-3 : untuk perkembangan otak, sistem saraf dan menjamin penglihatan yang baik. DOSE : wanita hamil DAN menyusu 200-300mg sehari.
 • DHA penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan dan setelah dilahirkan.
 • ibu yang hamil yang mengambil suplemen Omega-3 membantu dalam perkembangan otak, mata dan sistem saraf bayi.
 • Kajian mendapati ibu yang mengambil cukup Omega-3 semasa hamil dan menyusu seawal 1 bulan pertama, semasa umur 4 tahun anak-anak akan mencapai score tertinggi dalam ujian kognitif.
 • Kajian pada tahun 2008 mendapati, bayi yang ibunya mengambil Omega-3 semasa hamil dan menyusu, risiko bayi untuk mendapat asma adalah kurang
 • Bayi tidak dapat menghasilkan DHA. Oleh itu DHA melalui plasenta semasa hamil dan melalui susu ibu adalah yang terbaik. Sekiranya di atas sebab-sebab tertentu ibu tidak dapat menyusu, barulah bertukar kepada DHA yang telah di campur ke dalam susu formula.

Omega Guard Shaklee Tulen & Gred FarmaseutikalBoleh Diambil Bersama ESP dan VITAMIN C
 •  ESP : membina sel-sel, hormon dan enzim yang diperlukan tubuh, memberi tenaga kepada ibu yang mengalami "morning sickness". Selain itu, ESP juga membekalkan asid amino yang membentuk otot dan organ bayi seterusnya mengelakkan bayi menjadi cacat. Keperluan protein juga adalah untuk membentuk plasenta, uterus serta membantu penghasilan susu. Keperluan protein menjadi semakin kritikal dalam timester ke tiga.

ESP Shaklee Protein Terbaik & Berkualiti Tinggi 
 • VITAMIN C : penting dalam penjagaan kolagen tubuh. Vitamin C membantu penyerapan zat besi bagi mengelakkan anemia di kalangan ibu hamil. Ia juga penting untuk mencegah selsema.


** Sila pastikan para ibu di luar sana mendapatkan nasihat dari doktor yang merawat sebelum mengamalkan sebarang suplemen ibu hamil.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

** These statements have not been evaluated by Food and Drug Administration.  These products are not intended to diagnose,  treat, cure, or prevent any disease. **


Untuk maklumat lanjut, hubungi Huda:

Nurul Huda Sobari
Id Shaklee: 1071145
Cell: 013-4806167, Wasap: 0134061610

Email: nhudas8575@gmail.com