Khamis, 1 Januari 2015

Bahaya Anak Memilih Makan

Kanak-Kanak Kurang Nutrisi


Bertuahnya kita berada dalam sebuah negara yang bernama Malaysia. Selain aman damai (depan mataku), kita juga bertuah sebab boleh makan apa saja. Kiranya mudah untuk mendapat makanan. Cakap jer nak makan apa. In sya Allah akan dapat..

Berlainan pula dengan dunia kanak-kanak ye. Boleh dikatakan kebanyakkan mereka nie mesti memilih untuk makan. Cerewet. Peaky eater. Menurut kajian yang dijalankan oleh Kaji Selidik Nutrisi di Asia Tenggara (SEANUTS), mereka mendapati bahawa 1 daripada 10 kanak-kanak di Malaysia menunjukkan simptom tak cukup zat makanan yang mana boleh membantutkan tumbesaran mereka. 

Puncanya apa? Sebab pola pemakanan @ diet harian mereka tak seimbang. Kajian hasil kerjasama antara SEANUTS dan UKM juga mendapati bahawa 1 daripada 5 orang kanak-kanak mengalami berat badan berlebihan. Kalau obesiti, agak-agak terlebih nutrisi atau kurang nutrisi?? Kanak-kanak mungkin nampak macam sihat atau terlebih makan (obesiti) tapi mereka mungkin tidak mendapat nutrisi yang cukup oleh badan seperti vitamin D dan kalsium.

Kekurangan vitamin dan mineral seperti vitamin A, iodin dan iron adalah faktor utama yang menyebabkan terjadinya "hidden hunger". 


"..Hidden hunger prevents children from achieving the full development of their physical, intellectual and social potential.."
Jangan lupa, anak yang masih minum 7-8 botol susu sehari juga menyebabkan mereka tidak mahu makan. Dalam erti kata yang lain, susu formula menyebabkan anak kenyang dan bila kenyang, anak tak nak makan makanan berkhasiat lain terutamanya sayur dan buah-buahan.


Bagaimana Shaklee Dapat Membantu ??


~kalau dapat berikan anak-anak makanan yang sempurna khasiatnya lagi bagus. Tak perlu lagi dah makanan tambahan nie. Tapi kena tabah dan kuatkan hati. Besar cabarannya tu..In sya Allah. Huda doakan yang terbaik buat para ibubapa di luar sana..GOOD LUCK ^______^+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

** These statements have not been evaluated by Food and Drug Administration.  These products are not intended to diagnose,  treat, cure, or prevent any disease. **


Untuk maklumat lanjut, hubungi Huda:

Nurul Huda Sobari
Id Shaklee: 1071145
Cell: 013-4806167, Wasap: 0134061610
Email: nhudas8575@gmail.com