Jumaat, 17 Januari 2014

JAWAPAN KEPADA PERSOALAN ALFALFALATELY  ramai orang mempertikaikan penggunaan alfalfa dalam diet seharian..well, kita selaku manusia macam tu lah ye..cepat sangat melatah..Ohh no no no..jangan dok kalut tak ketahuan..naya ja tau..Haa..nie cheq nak crita BAGAIMANA PENGGUNAAN ALFALFA BOLEH MEMUDARATKAN SI PENGAMAL

Credit to Master Wanfatihanum (^_^)*

1. Statement Dr Zubaidi: tak salah amek supplement & pastikan dari trusted company
JAWAPAN: Setuju dengan Dr Zubaidi..well Shaklee orporation merupakan sebuah syarikat nutrisi semulajadi no 1 di US dan lebih 50 tahun sebagai peneraju dalam sejarah kesihatan & isu2 alam sekitar.

2. FDA ( badan berkuasa di US) menyatakan bahawa penggunaan daun alfalfa mungkin selamat tetapi penggunaan dari biji benih mungkin tidak selamat.
JAWAPAN: Alfalfa shaklee adalah dari sumber DAUN alfalfa. DAN sebagai langkah selamat, SUDAH DINYATAKAN di label botol shaklee bahawa TIDAK BOLEH DI AMBIL OLEH PESAKIT SLE..meaning that, orang lain still boleh amek alfalfa, right?

3. Makan alfalfa secara berlebihan boleh memudaratkan badan dan mudah mendapat ruam/sunburn
JAWAPAN: Sudah terang lagi bersuluh. Di botol kan dah ada siap maksimum pengambilan adalah 10biji sehari..Kalau overdose, of coz la mendatangkan kemudaratan pada badan..Contoh,  ubat yg doktor bagi ponn, kalau makan terlebih had confirm jadi kot lain..haha..haa..sebab tu lah ye, apa2 pon make sure kita perlu ada consultation yg betul!!
okay?

4. Pesakit yang mengambil ubat-ubatan tertentu diminta consult dengan doktor terlebih dahulu b4 mengambil alfalfa.
JAWAPAN: Sangat setuju. Perlu minta nasihat doktor terlebih dahulu kalau kita sendiri tak sure..sebab alfalfa nie sejenis herba..ye..

5. Penggunaan alfalfa dalam kuantiti yang banyak dan berpanjangan tidak selamat pada ibu hamil dan menyusu.
JAWAPAN: Sememangnya shaklee never ask pregnant women to take alfalfa BUT ibu menyusu dibolehkan dengan syarat ikut sukatan yg di tetapkan.

6. Pesakit kanser, fibroid tidak digalakkan untuk mengambil alfalfa, tetapi belum dibuktikan dari segi kajian klinikal.
JAWAPAN: Kita sememangnya tak pernah menggalakkan pesakit2 kanser, fibroid, anemia untuk mengambil supplement alfalfa walaupun belum ada lagi kajian klinikal ke atasnya. 

7. Pesakit yang mengambil ubat mencairkan darah tidak digalakkan mengambil alfalfa.
JAWAPAN: Kandungan vitamin K dalam alfalfa boleh memekatkan darah MAKA secara otomatiknya kita tidak akan membenarkan sesiapa yg mengambil ubat cairkan darah ini untuk apply alfalfa..