Jumaat, 4 April 2014

KALSIUM DAN WANITA

KALSIUM ...

Apabila kita sebut tentang kalsium mesti akan dikaitkan dengan wanita..Lebih kurang macam KALSIUM DAN WANITA BERPISAH TIADA...ekekeke

Ehh, susah tau nak jumpa orang muda yang concern tentang perihal kalsium ni. Sebab apa? Sebabnya, apabila kita bercakap hal2 yang berkaitan dengan kalsium ja mesti kita ingat  yang zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang..betul kan?? Tapi, kalsium sebenarnya sangat diperlukan oleh semua golongan. Dari kecil sehingga la warga emas. Kekurangan pengambilan kalsium sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah.
Tapi di sini, saya tekankan  untuk golongan wanita. Kerana golongan ini cepat sangat kehilangan kalsium...!Apa Masalahnya???

1) Golongan ibu hamil

- Kekurangan kalsium boleh menyebabkan kaki "cramp"/kejang..aduhhs sakit sampai nak nangis o0o..
- Juga boleh menyebabkan sakit pinggang. Ini kerana si ibu terpaksa menampung berat bayi yang dikandung..iye la..lenguh tau pinggang.
- Ia akan memberi kesan khususnya pada fasa ke tiga mengandung dan di saat2 melahirkan   anak!!
- boleh menyebabkan kompilasi semasa meneran di saat-saat melahirkan anak.
- Berdasarkan kajian: kalsium yang tidak mencukupi akan meningkatkan risiko praeklampsia-tekanan darah tinggi DAN selalunya berlaku selepas 20 minggu kehamilan bersama dengan masalah lain…hmmm bukan darah tinggi ja tau….!
- Gejalan darah tinggi dikalangan ibu2 hamil boleh membawa maut kepada si ibu dan bayi tu sendiri..!!
- Pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin.
- Kekurangan zat itu juga boleh mengakibatkan masalah kesejukan dan kekejangan pada bahagian kaki. Kekejangan yang berlaku itu boleh mengganggu emosi ibu selain proses bersalin itu sendiri.


- KALSIUM YANG CUKUP DAPAT MENGELAKKAN MASALAH KEKEJANGAN SEWAKTU BERSALIN -- ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa –2) Ibu menyusu

- Kalsium yang dimiliki ibu akan diserap bayi semasa bayi itu sedang membesar dan kegagalan  menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan si ibu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya.Eeii..mau ka rongak ??
- Juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis
“Mereka yang mempunyai ketumpatan jisim tulang yang sangat rendah akibat kekurangan kalsium dan berat tulang yang kecil berpotensi besar mengidap osteoporosis dan pada kadar lebih cepat.Untuk mengesan jisim dan densiti tulang, mereka boleh membuat pemeriksaan di hampir semua klinik umum”
Dr. Delilah Ahmad, Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ)
-Ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haidTapi Jangan Risau, OSTEMATRIX Shaklee dapat membantu. 


-ANTARA FUNGSI OSTEMATRIX-


- OSTEMATRIX: WANITA HAMIL -
- OSTEMATRIX: TIDUR LEBIH LENA, BADAN LEBIH SEGAR, LAWAS -


Fuhh...BEST kan??
Ehh, nak ke??
Sebotol Hanya RM61 saja..
Nak Lagi Murah?? Jadi Ahli Mehh..Jomm
Mohh Kite sms huda 0134806167
Fb: Nurul Huda Sobari
Page: Sihat & Cantik