Khamis, 1 Januari 2015

Bahaya Anak Memilih Makan

Kanak-Kanak Kurang Nutrisi


Bertuahnya kita berada dalam sebuah negara yang bernama Malaysia. Selain aman damai (depan mataku), kita juga bertuah sebab boleh makan apa saja. Kiranya mudah untuk mendapat makanan. Cakap jer nak makan apa. In sya Allah akan dapat..

Berlainan pula dengan dunia kanak-kanak ye. Boleh dikatakan kebanyakkan mereka nie mesti memilih untuk makan. Cerewet. Peaky eater. Menurut kajian yang dijalankan oleh Kaji Selidik Nutrisi di Asia Tenggara (SEANUTS), mereka mendapati bahawa 1 daripada 10 kanak-kanak di Malaysia menunjukkan simptom tak cukup zat makanan yang mana boleh membantutkan tumbesaran mereka. 

Puncanya apa? Sebab pola pemakanan @ diet harian mereka tak seimbang. Kajian hasil kerjasama antara SEANUTS dan UKM juga mendapati bahawa 1 daripada 5 orang kanak-kanak mengalami berat badan berlebihan. Kalau obesiti, agak-agak terlebih nutrisi atau kurang nutrisi?? Kanak-kanak mungkin nampak macam sihat atau terlebih makan (obesiti) tapi mereka mungkin tidak mendapat nutrisi yang cukup oleh badan seperti vitamin D dan kalsium.

Kekurangan vitamin dan mineral seperti vitamin A, iodin dan iron adalah faktor utama yang menyebabkan terjadinya "hidden hunger". 


"..Hidden hunger prevents children from achieving the full development of their physical, intellectual and social potential.."
Jangan lupa, anak yang masih minum 7-8 botol susu sehari juga menyebabkan mereka tidak mahu makan. Dalam erti kata yang lain, susu formula menyebabkan anak kenyang dan bila kenyang, anak tak nak makan makanan berkhasiat lain terutamanya sayur dan buah-buahan.


Bagaimana Shaklee Dapat Membantu ??


~kalau dapat berikan anak-anak makanan yang sempurna khasiatnya lagi bagus. Tak perlu lagi dah makanan tambahan nie. Tapi kena tabah dan kuatkan hati. Besar cabarannya tu..In sya Allah. Huda doakan yang terbaik buat para ibubapa di luar sana..GOOD LUCK ^______^+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

** These statements have not been evaluated by Food and Drug Administration.  These products are not intended to diagnose,  treat, cure, or prevent any disease. **


Untuk maklumat lanjut, hubungi Huda:

Nurul Huda Sobari
Id Shaklee: 1071145
Cell: 013-4806167, Wasap: 0134061610
Email: nhudas8575@gmail.com4 ulasan:

 1. Risau bila anak cerewet dan memilih dalam bab nak makan nie.saya pun mengalami masalah seperti ini.nak cuba lah vitalea, banyak khasiatnya.harap dapat membantu anak yg susah nak makan nie.

  Set Penjagaan Kulit Muka Jerawat Dengan Enfuselle

  BalasPadam
 2. dari kecil kena ajar anak pemakanan seimbang..bermula dengan susu ibu,puri, sayur dan buah serta tambahan vitalea chew,vit c chew,omega dan mealshakes pada nutrisi mereka,insyallah banyak membantu pertumbuhan mental dan badan anak2

  BalasPadam
 3. Makanan seimbang n berkhasiat tu mmg penting... Tapi kalau ank2 sukar nk mkn terpaksalah kita ikhtiar dgn supplemen kan.. Kalau x memang x cukup zat anak2 kita

  BalasPadam
 4. Betul tu tun makanan seimbang dan berkhasiat memang penting utk anak2...inilah masanya kita sebagai ibu perlu bagi anak2 vitamin tambahan utk kesihatan mereka.

  promosi berganda-ganda permulaan tahun baru 2015

  BalasPadam

Kalau ada sebarang pandangan atau pertanyaan TERUTAMANYA TENTANG PRODUK SHAKLEE, tinggalkan aja dalam kotak yang tersedia ye..

^__^